“Ik kan midden in de nacht wakker worden met een idee, dat moet ik dan meteen uitwerken. Ik ben gewoon een koekwous. Je moet een beetje gek zijn om dit te kunnen doen.” Aan het woord: Roel Wagemans (46). Als brouwmeester bij Florijn presteert hij op ‘Champions League’-niveau. Met zijn ervaring kan het ook bijna niet anders. Hij hanteerde de roerstok bij gerenommeerde biermerken zoals Brouwerij ‘t IJ, Uiltje Brewing Company en Jopen – naar smaak van de interviewer de top 3 speciaalbiermerken in Nederland.
Uit de hand gelopen hobby
Van je passie je werk maken, begint vaak met een uit de hand gelopen hobby. Daar is Roel het schoolvoorbeeld van. Zijn brouwcarrière ontpopte in Australië, waar hij samenwoonde met zijn vrouw. Hij begon met een brouwpakket uit de supermarkt en was meteen verkocht. “Als ik ergens door gegrepen word, kan ik het niet meer loslaten en bijt ik me erin vast. Dat noemen ze ook wel ADHD”, lacht hij. Zijn thuisbrouwhobby liep dan ook al snel uit de klauwen. “Het hele huis stond vol met brouwspullen. Mijn vrouw werd helemaal gek van al die flesjes die stonden na te gisten.” Vrienden tipten Roel over een brouwopleiding bij de lokale universiteit. Zo zette hij de stap van hobbybrouwer naar brouwmeester. Na zijn opleiding werkte Roel bij enkele grote en kleine brouwerijen in Australië. “Vooral bij de microbrouwerijen ervoer ik de passie en liefde, die bij de grotere brouwerijen ontbrak. Je begrijpt waar ik me het snelste thuis voelde.”
Best of both worlds
Uiteindelijk trok ook zijn thuisland. Toen zijn dochter geboren werd, verhuisde Roel terug naar Nederland. Hij ging aan de slag bij Jopen in Haarlem, waar hij nog steeds met veel plezier woont. Vervolgens werd hij brouwmeester bij Brouwerij ’t IJ in Amsterdam en later startte hij in Haarlem samen met geestelijk vader Robbert Uyleman de productiebrouwerij Uiltje Brewing Company. Nu heeft hij bij brouwerij Florijn in Nijmegen de perfecte combinatie gevonden. “Na vele jaren in productiebrouwerijen te hebben gewerkt, wilde ik weer dichter bij de mensen zijn en zien voor wie ik die heerlijke bieren maak. Bij Florijn beheer ik het brouwproces én kom in contact met mensen door proeverijen te geven. Both of best worlds dus!”
Toekomstplannen
Gevraagd naar zijn toekomstplannen zegt Roel: “Ik denk altijd groot. Het zou fantastisch zijn om Florijn buiten de regio – en zelfs buiten Nederland – op de kaart te zetten! Ik zou graag een paar mooie medailles aan de muur hebben hangen. Maar eerst is het zaak om Florijn netjes neer te zetten. We moeten ervoor zorgen dat het bier top is, dat de basis klopt. Zoals je kunt zien, zitten we nu nog vol in de verbouwing. Op 27 mei gaan we open.” Zijn doel op persoonlijk vlak is vooral de balans te bewaren tussen werk en het gezinsleven. Zo heeft hij afgesproken om drie dagen in de brouwerij te zijn, waardoor hij meer tijd overhoudt voor zijn vrouw en dochter in Haarlem. De drie dagen in Nijmegen woont hij boven zijn tweede huis, de Brouwerij. Ouderwets op kamers in de stad waar hij jaren geleden studeerde en woonde. “Dus wat mij betreft is de cirkel rond!”